dimecres, 29 d’octubre del 2014

Estats d'ànim

Expressem emocions a través del mòbil amb l'us de les "emoticones": fer petons, expressar alegria, tristesa, amor, etc.

Ex. Tria un mínim de 5 emoticones i expressa quin estat d'ànim representen.

Ex. Intenta reconèixer algunes de les emocions representades per aquestes cares.


Diari personal


Ex. Llegeix aquest text i respon les preguntes següents:
  • Amb qui estava tan enfadada l'Anna? Per què?
  • Com és que ara veu les coses d'una altra manera?
  • Quin camí diu que s'ha produït en el seu cos?
  • Tot i les molèsties, el considera positiu, aquest canvi? Com el defineix?
  • Per què necessita un amic o una amiga?
  • Amb qui va parlar ahir? En què es va fixar d'aquesta persona?
  • Estima en Peter o només el necessita com a amic?
  • Quina decisió pren al final?


(Barcanova)

Si vols aprofundir-hi, mira't aquest web:
https://sites.google.com/site/lecturesivalors/diari-anna-frabk/7-emocions


Escriure un diari personal


És ben sabut que escriure és un pràctica que ens ajuda a reflexionar i a cercar en el nostre interior. Diuen molts professionals que escriure 10 o 15 minuts al dia ens evitarà moltes visites al psicoterapeuta. I és cert, asseure'ns a escriure sobre les nostres preocupacions, els nostres desitjos, o els nostres somnis ens farà ser conscients de coses a les que mai hi hem parat atenció.

Escriure ens ajuda a reflexionar. Prendre notes, escriure els pensaments o les preocupacions ens ajuda a treure'ls del nostre cervell; l'esforç d'escriure'ls ens obliga a fer-los ben palesos. Ja no els podem defugir, cal reflexionar-hi. I cal escriure sense auto-limitacions, buidar allò que realment tenim per dir.

Escriure un diari és una molt bona pràctica, tot i que sembla una mica oblidada per la gran majoria, ara escrivim coses més banals a les xarxes socials. No cal gran cosa, només un quadern i un bolígraf. Sí, el diari ha de ser manuscrit, només així hi deixem la nostra empremta i la nostra personalitat. La intimitat a que podem arribar amb el paper i el bolígraf, escrivint a ma, no la podem aconseguir amb cap altre estri.

Una de les coses més importants per posar-nos a escriure un diari, és determinar quan ho farem, i agafar-ne el compromís. Hi dedicarem 15 minuts al dia? A quina hora? O bé ho farem un cop a la setmana? Quin dia?

En començar a escriure, cal fer-ho amb normalitat, expressant el que ens passa pel cap, el que pensem, el que ens preocupa en aquell moment precís. L'estona que estem escrivint, és un moment íntim amb nosaltres mateixos, per tant cal fer-ho sense vergonya del que pensem o sentim, això és el que ens ha fet com som ara.

No podem oblidar posar la data abans de començar a escriure. Tampoc cal escriure una extensió determinada; tant és unes línies com una pàgina o dues; farem servir l'extensió que creiem convenient en cada moment. Si és possible, en acabar intentarem sintetitzar un títol que concentri el que acabem d'escriure.

Escriure un diari no té cap sentit si de tant en tant no en rellegim algunes pàgines. És recomanable fer-ho de tant en tant, és un plaer. Rellegir-ne algunes pàgines també ens ajudarà a veure la nostra evolució i a entendre'ns a nosaltres mateixos una mica més.



Ex. Com estàs d'ànims? Escriu un text en forma de diari personal que expliqui les coses positives o negatives que t'han passat fa poc i que expressi els teus estats d'ànim. 

Ex. En parelles, escriviu un diàleg que sigui una discussió entre mare i fill o filla sobre els hàbits (el temps dedicat a l'ordinador o a la televisió, l'hora d'anar a dormir, l'incompliment de deures, ...)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada