divendres, 15 d’abril del 2016

Revista de classe

Fases de treball

1: Pluja d'idees
2: Confecció de grups i adjudicació de rols: 
  • Editors 
  • Reporters: busquen la informació
  • Redactors: controlen la redacció
    • periodistes esportius
    • assessors de moda
    • crítics de cinema
    • etc.
3: Adjudicació d'apartats o seccions.
Exemple de classificació de continguts: societatlocal, nacional, internacional, cultura, esports, tv, tecnologia, viatges, ... 




3: Tasques vàries: recerca d'informació, esborranys, correcció, redacció, etc.
4: Establiment dels terminis d'entrega dels articles.
5: Edició: paginació, fotografia, maquetació (Els editors inventen el títol de la revista, dissenyen la portada i l'interior de la revista, classifiquen els continguts i temes, confeccionen les pàgines, etc.)

http://es.wikihow.com/crear-una-revista-en-tu-escuela-secundaria


Cal donar més pàgines a les seccions que puguin interessar més!
Criteris importants
  • Claredat
  • Precisió
  • Interès
  • Actualitat
  • etc.


Portada

  • Capçalera: Nom de la revista, la ciutat on es publica, la data, número del volum, el preu,...
  • Titulars (opcional)
   



Editorial




Exemples de revistes d'institut

http://media.wix.com/ugd/78239c_643d146a85d1497eb4b4bee1528aebe1.pdf

https://madmagz.com/fr/magazine/673022

http://es.calameo.com/read/0020708399ca0d3d47829

https://es.scribd.com/doc/292141716/itec-7


 PROPOSTES DE TREBALL

CARTA 1
Llegeix la informació de la renúncia del professor i escriu-li una carta de resposta on valores l'esforç que comporta el seu treball cada dia.


Web: http://www.adolescents.cat/noticia/28590/carta/professor/explica/esforc/suposa/seu/treball/cada/dia

OPCIONAL: Contrasta la informació anterior amb el gest que tenen aquests alumnes amb el seu professor. (No deixis de veure el vídeo!)

Web: http://www.adolescents.cat/noticia/27647/reaccio/professor/quan/veu/festa/sorpresa/dels/seus/alumnes/emocionat/tothom





CARTA 2

Llegeix la informació d'aquests dos casos de nens que van morir per diferents causes i escriu una resposta a les seves respectives cartes.

CAS 1:

Una nena s'escriu aquesta carta a ella 

mateixa abans de morir...




CAS 2:

El pequeño Diego, de solo 11 años de edad, dejó en la ventana del departamento desde el que se lanzó al vacío, un mensaje para sus padres “Mirad en Lucho”, su muñeco. En él, había dejado su dramática carta de despedida. ¿El motivo? no quería ir más al colegio, donde supuestamente sufría bullying, aunque esto está siendo investigado.
El texto es desgarrador y fue profusamente difundido en distintos medios:
“Papá, mamá, estos 11 años que llevo con vosotros han sido muy buenos y nunca los olvidaré como nunca os olvidaré a vosotros.
Papá, tú me has enseñado a ser buena persona y a cumplir las promesas, además, has jugado muchísimo conmigo. Mamá, tú me has cuidado muchísimo y me has llevado a muchos sitios. Los dos sois increíbles pero juntos sois los mejores padres del mundo.
Tata, tú has aguantado muchas cosas por mí y por papá, te estoy muy agradecido y te quiero mucho. Abuelo, tú siempre has sido muy generoso conmigo y te has preocupado por mí. Te quiero mucho.
Lolo, tú me has ayudado mucho con mis deberes y me has tratado bien. Te deseo suerte para que puedas ver a Eli. Os digo esto porque yo no aguanto ir al colegio y no hay otra manera para no ir. Por favor espero que algún día podáis odiarme un poquito menos.
Os pido que no os separéis papá y mamá, sólo viéndolos juntos y felices yo seré feliz. Os echaré de menos y espero que un día podamos volver a vernos en el cielo. Bueno, me despido para siempre. Firmado Diego.
Ah, una cosa, espero que encuentres trabajo muy pronto Tata”.

“Espero que un día podamos volver a vernos en el cielo”, Diego González, el fallecido niño de 11 años.



Esta es la carta original, difundida por “El Mundo”:

OPCIONAL: Escriu una resposta a la carta de comiat que aquesta mare escriu a la seva filla terminal de càncer.

La carta que ha escrit Lindsay Rhoades, la mare que ha perdut a la seva filla de 4 anys per culpa del càncer, ha fet la volta al món, i és que poques vegades unes paraules poden tocar tan fort el cor de qualsevol persona.

Una hora abans que la seva filla morís, Lindsay va entrar a l'habitació de l'hospital on es trobava la seva filla i li va llegir les següents paraules.

"Tu saps que nosaltres ho hem intentat tot perquè et milloressis. Hem fet tot el que hem pogut Kate. Sempre havíem volgut ser els teus pares. Somiàvem en veure't créixer i convertir-te en una adulta. Però, com ara és impossible, aquest somni s'ha convertit en un malson que ens perseguirà per la resta de les nostres vides. Quatre anys és tot el que hem pogut viure al teu costat, Katy, i t'he de dir que han estat els quatre anys més meravellosos de les nostres vides.

Sense saber-ho, hem convertit aquests últims mesos juntes en moments realment inoblidables. Compensarem el temps perdut, oi, petita?

"Kit Kat", et prometem que la teva vida serà recordada per l'alegria i la felicitat amb la qual la vas viure...T'estimem amb tot el nostre cor"





CARTA 3
Escriu una resposta a la carta d'aquesta mare sobre les crítiques envers el seu fill.

Critica el seu fill per anar vestit de princesa i li respon brillantment a Facebook

Brutal resposta de la mare a les xarxes socials

01/06/2016

En Zackary és un nen de tres anys. Li agrada jugar amb cotxes i motos, pirates, posar-se caretes de zombie i també vestits de princeses de Disney. Un dia, el petit volia ensenyar als seus amics i la seva professora el seu nou vestit d'Elsa, de Frozen, així que la seva mare el va deixar anar disfressat a l'escola. A la parada d'autobús una dona va mirar malament al nen i li va retreure la seva actitud. La seva mare es proposa desmuntar els prejudicis i respon amb un contundent missatge a Facebook:

«En Zackary és el meu fill de tres anys i ell pot ser el que vulgui ser. Avui es va vestir de princesa i, sí, el vaig permetre anar a l'escola així mateix. Per què? Perquè així volia vestir-se, perquè volia mostrar-li el vestit d'Elsa a les seves professores i als seus amics, perquè no entén els estereotips de gènere que tu creus que hauria d'entendre, però el més important, el vaig deixar anar a l'escola vestit de princesa perquè ell és increïble". D'aquesta manera explica a les xarxes la Haylee Bazen, la mare del petit, el motiu pel qual va permetre al seu petit disfressar-se de princesa i sortir així al carrer.

En la seva resposta a la dona que els va mirar malament i va retreure el que feien, continua explicant que el nen «juga amb  nines, pirates i princeses. Condueix la seva moto i empeny el seu cotxe. Fa servir màscares de zombi i llapis de llavis, i si així ho vol, es pot posar-se un vestit! »

La mare acaba la seva resposta al Facebook dient: "A tu hauria de donar vergonya sortir de casa, no a nosaltres".





CARTA 4
Escriu una resposta a la carta de protesta d'aquest jove treballador de Mc Donald's.



El missatge d'un treballador del Mc Donald's que tothom hauria de llegir


En Mike Waite esclata i explica com se sent

31/05/2016

En Mike Waite és un treballador de Mc Donald's que ha decidit explicar la seva experiència a Facebook després de rebre crítiques i burles per la seva feina. El portal Adolescents.cat es feia ressò del text que va escriure, que val la pena de llegir:
«Avui ja he tingut suficient de les crítiques de la gent. Deixeu-me ser clar. SÍ, treballo a McDonald's i faig gairebé 50 hores a la setmana. Per què? No perquè no tingui aspiracions, motivacions i intel·ligència... Sinó per tot el contrari... Perquè en uns mesos, com un gran número de persones amb les quals treballo, tornaré a l'educació superior. McDonald's té aquesta reputació tan poc infundada actualment. Cada persona amb la qual treballo té la seva pròpia història i tots ells es deixen la pell en un treball que és molt dur per diverses raons... Molts el compaginen amb l'escola, la universitat, tenen família, han d'estalviar, etcètera.
Hi ha persones que seran pilots, advocats, dissenyadors, arquitectes, i persones que farien el que fos per treure la seva família endavant. Aspiro a ser com molta gent amb la qual treballo, que té fortaleses en sectors que tant debò jo tingués, que han superat situacions que jo mai podria superar.

En el passat he conegut i treballat amb gent rica en llocs de treball bons. Pocs d'ells tenen la resistència i l'ètica de treball que tenen els meus actuals companys.Per descomptat que McDonald's estarà en el meu CV, aquest treball ha impulsat els meus límits a tantes àrees! Sí, té els seus desavantatges, sí, els salaris poden ser dolents i sí, pot ser difícil, però cada treball té coses negatives i Mc Donald's no és una excepció.

Aquest treball no és el final de la meva carrera, sinó una part del meu inici. I ara, quina beguda desitjaria per acompanyar la seva comanda?"».

Un treballador del Mc Donald's




REPORTATGE 1
Vés al link del diari digital, extreu les dades més significatives per a tu i reescriu el text, adaptant-lo a la teva expressió i amb les teves paraules. Com a activitat, et proposo que pensis que el destinatari és de 5è de primària i t'ha d'entendre!

OPCIONAL: Si ets creatiu, hi pots incloure imatges d'internet o il·lustracions teves.




REPORTATGE 2

Extreu la informació d'aquest web, tant del text com del vídeo, i anota el més important.

Web: http://www.adolescents.cat/noticia/28566/saps/aquesta/sera/professions/amb/futur/catalunya

A continuació, fes el mateix amb el vídeo següent (durada: 5 minuts). 

Finalment, relaciona la informació d'aquestes dues fonts i fes un escrit únic amb les dades més destacables.



successos 1

Llegeix aquesta notícia i comenta-la segons el que penses tu i/o els teus companys.



Set nenes de 13 i 14 anys han tornat embarassades del viatge de final de curs

Es tracta de joves bosnianes

per Redacció 
Set adolescents de Bòsnia d'entre 13 i 14 anys han tornat a casa seva després del viatge de final de curs embarassades. La notícia ha deixat de pedra la societat del seu país, en una notícia que ja ha transcendit fronteres. Les joves són alumnes del col·legi de la ciutat de Banja Luka, que en el seu viatge de final de curs van ser a Sarajevo, la capital, per fer visites culturals, suposadament, segons recull Serbia.info.

No obstant això, set nenes d'entre la trentena d'alumnes que van participar en l'excursió van tornar a casa embarassades. El cas ha indignat al país, on els embarassos adolescents tenen una taxa elevada, també a la primerenca franja dels 13-14 anys.


El coordinador nacional de salut reproductiva, Nenad Babici, ha acusat als pares de les joves de no proporcionar-los una correcta educació sexual.



Què t'ha semblat?

19
12
40
133
37
589
27









Pots completar la teva opinió amb les aportacions dels teus companys d'institut o amb els comentaris que apareixen en aquest web:



SUCCESSOS 2

Llegeix aquesta notícia i comenta-la segons el que penses tu i/o els teus companys.



Mor una nena de 13 anys en saltar pel balcó per sortir de festa


Els fets van succeir el dia 15
La Guardia Civil en la entrada del domicilio. Foto: 20minutos.es

Aquest dimarts ha transcendit que una nena de 13 anys va morir la setmana passada a la localitat de Ciempozuelos, a Madrid, a causa de les ferides que va sofrir quan va caure des d'una balconada de casa sevs, en un segon pis. La menor provava d'escapar-se de casa per sortir de festa.



El diari El Mundo ha confirmat que els fets van passar el passat dia 15 de maig al voltant de la mitjanit. La jove va decidir sortir de casa sense permís i ho va fer per la balconada, ja que els seus pares li van prohibir anar a a la festes patronals del seu poble. En saltar, es va precipitar al va buidar, sofrint ferides molt greus. Pocs dies després, moria a l'hospital.




SUCCESSOS 4

Llegeix aquesta notícia i mostra la teva informació sobre aquest tema.


Torturada i cremada viva per rebutjar una proposta de matrimoni

Els fets van tenir lloc al Pakistan

Una jove de 19 anys ha estat torturada i cremada viva a Murree, una localitat del Pakistan. Segons ha denunciat la seva família, la jove va ser atacada després de rebutjar una proposta de matrimoni. Com informa Telecinco, Nassir Abbassi, tiet de la víctima, afirma que ella es va quedar sola a casa quan un grup de cinc homes van entrar a la casa i la van agredir. Després li van calar foc i la van deixar a la seva sort.

Segons el diari pakistanès Dawn, l'hospital de la localitat no la va acceptar perquè no compta amb unitat per cremats, i va haver de ser traslladada a Islamabad, la capital. La jove ha patit cremades al 85 per cent del seu cos i es troba molt greu, tot i que estable. El més indignant és que la policia encara no ha acceptat la denúncia que ha posat la família i, per tant, es desconeix la identitat dels agressors.


(imatge d'exemple)




ARTICLE D'OPINIÓ 1


Llegeix la informació d'aquesta notícia sobre la manera de lligar dels teus pares i la de la teva generació. A continuació, escriu la teva opinió.

Què t'ha semblat?

19
12
40
133
37
589
27







OPCIONAL: Pots complementar-ho amb la informació d'aquest web sobre l'ús que fan els joves d'aplicacions apps per a lligar. 





ARTICLE D'OPINIÓ 2

Relaciona aquesta notícia amb la informació obtinguda de la xerrada d'internet segura a l'institut. Trobes alguna contradicció entre aquestes dues fonts d'informació. a continuació, exposa la teva opinió sobre el tema.





OPCIONAL: Llegeix les notícies següents i opina sobre l'ús indegut de les noves tecnologies: 'Snapchat', Periscope, selfie, ...


Notícia 3:


https://www.youtube.com/watch?v=Iav0s8USSg4


ARTICLE D'OPINIÓ 3

Llegeix la informació d'aquesta notícia sobre l'anorèxia i l'excesiva preocupació per estar prim. A continuació, escriu la teva opinió.


Una adolescent, a punt de morir en competir amb la seva germana per veure qui estava més prima


Es tracta de Courtney Grimshaw, que ara té 24 anys


El cas de Courtney Grimshaw ha deixat de pedra els lectors del diari The Mirror, que publica la seva història de superació de l'anorèxia. Quan només tenia 12 anys, va començar a restringir les calories de la seva dieta per ser més prima que la seva germana, dos anys més gran que ella, perquè era «més popular». La germana gran la solia insultar pel seu pes amb paraules com «porc gras».

Quan va arribar als 15 anys, Courtney era una noia esquelètica, a base d'ingerir només 350 calories cada dia i fent molt d'exercici diàriament. En un any, la jove va perdre més de 20 quilos, un pes abismal en aquesta edat clau per al creixement i el desenvolupament del cos adult.

Quan la jove va complir 16 anys, pesava només 31 quilos. La seva situació era tan extrema que va començar a tenir problemes greus a causa de l'anorèxia, que s'agreujaven i molt quan consumia alcohol. Un any més tard va passar a sotmetre's a tractament mèdic per resoldre una malaltia que la va afectar de manera ferotge.

L'abans i el després de la menor, molt prima. Foto: Telecinco

http://catalunyadiari.mon.cat/noticia/1373/una-adolescent-a-punt-de-morir-en-competir-amb-la-seva-germana-per-veure-qui-estava-mes-prima



OPCIONAL: Si el tema t'interessa, trobaràs molta informació al web de l'Associació Contra l'Anorèxia i la Bulímia.
Associació contra l'Anorèxia i la Bulímia


Internet i les xarxes socials poden incitar a patir un trastorn de la conducta alimentària

La Incitació dels Trastorns de la Conducta alimentària a Catalunya i Espanya és legal i és nociva per a la salut .

  



OPCIONAL: Llegeix la informació d'aquest parell de webs sobre l'ortorèxia i expressa'n la teva opinió.
web 1:

web 2:




ARTICLE D'OPINIÓ 4

Consulta les informacions dels següents webs i dels vídeos sobre els casaments de menors amb adults. Després escriu un text amb la teva opinió.

http://www.ara.cat/internacional/trentena-nenes-obligada-casar-se-minut_0_1228077431.html




ARTICLE D'OPINIÓ 5


Llegeix aquesta notícia i explica què regalen els pares coreans a les seves filles quan es graduen de l'institut.
Seguidament, escriu el que penses que et regalarien a tu i a les teves amigues.
Compara-ho i redacta la teva opinió.




OPCIONAL: Aquests són alguns dels regals més cars del món. Què n'opines? En voldries cap? 
51373.95 € - Teddy Bear! Edició exclusiva de llana, or i Safir


23061.24 € - Ratolí de diamants


23894.86 € - MacBook Pro cobert amb 12.000 cristalls d'or

4180.41 € - Auriculars amb 59 diamants a cada orella

95579.45 € - Futbolí cobert amb 150000 cristalls


Què t'ha semblat?

0
0
0
0
0
0
0










CONSELLS 1: INTERNET SEGURA

Mira el següent vídeo i redacta uns consells per garantir la privacitat a les xarxes socials. 
Després tria alguns altres vídeos i redacta les recomanacions de bon ús.







CONSELLS 2: LA REVETLLA DE ST JOAN

Consulta aquest web amb recomanacions per a la revetlla de St Joan. Fes un decàleg (10 instruccions) del més important i acompanya-les d'imatges, a mode de pamflet publicitari.


Pots ajudar-te d'aquest quadríptic:





ENTREVISTES

Dissenya una entrevista a alumnes i/o professors de l'intitut. 

Propostes:

  • Alumnes de 1r d'ESO sobre el fòrum de climàtica.
  • Alumnes de 1r d'ESO que fan l'optativa "Mou-te" (Professora: Àngela Martín). 
  • Alumnes de 2n d'ESO de les diferents optatives: Hort, Art, Estadística, etc.
  • Alumnes de 3r del grupet musical de l'insitut.
  • Alumnes de 3r d'ESO sobre les colònies esportives.
  • Alumnes de 4t d'ESO sobre les seves expectatives després de l'ESO.
  • Entrevistes específiques a professorat sobre la seva trajectòria professional, la docència, la seva matèria, etc. 
  • Etc.
Material opcional:
  • Vídeos d'entrevistes:




CRÒNIQUES

Pots explicar què t'han semblat les sortides i les colònies que has fet aquest curs.


SENSIBLILITZACIÓ 1


Investiga en què ha consistit l'encesa d'espelmes per a l'acollida de refugiats del 29 de maig de 2016. 

Busca les imatges que més t'han agradat i escriu algunes frases o lemes.


et vull acollir refugiats


OPCIONAL: Pots buscar més accions que s'hagin fet a favor de l'acollida de refugiats.


OPCIONAL: Mira el vídeo següent i fes una defensa de l'acollida de refugiats. Pots complementar-ho amb altre material: fotos impactants, etc.

L’acollida d’en Mansour, una història d’amistat i d’humanitat



http://www.8tv.cat/8aldia/videos/lacollida-del-mansour-una-historia-damistat-i-humanitat/





OPCIONAL: Comenta aquesta notícia sobre la reacció contrària d'un poble a l'acolliment de refugiats sirians.

El poble de milionaris de Suïssa que pagarà 240.000 per no acollir 10 refugiats

Va guanyar el no en un referèndum ciutadà
01/06/2016

Oberwill-Lieli és una petita població de Suïssa de postal, d'aquelles amb prats verds als voltants i amb només 2.200 habitants. D'aquests, 300 són milionaris, de manera que el municipi és un dels més rics d'Europa i el món. Ara, però, també ha esdevingut notícia per ser un dels pobles més insolidaris, ja que han declinat acollir 10 refugiats sirians i pagar en canvi la multa, que puja a 240.000 euros per no complir la quota d'acollida imposada pel govern suís.

Oberwil-Lieli va fer un referèndum per decidir si acollien o no els refugiats, però la negativa es va imposar amb el 52% dels vots. «Hem treballat dur tota la nostra vida i tenim un poble preciós que no volem que es faci malbé. No som el lloc adequat per acceptar refugiats. Aquí no encaixarien», explicava un veí. El municipi és el primer d'Europo que es nega a acollir refugiats.







SENSIBLILITZACIÓ 2


Llegeix aquesta notícia i comenta-la segons el que penses tu i/o els teus companys.


Li paga un cafè a un rodamón i la nota que li torna la deixa de pedra

La situació del rodamón era realment dramàtica

Avui recuperem la història de Casey, una jove que va obtenir una bona lliçó un divendres qualsevol, quan anava cap a classe des de casa seva. Caminant pel carrer, va veure un rodamón que demanava caritat als cotxes que passaven, picant a les seves finestres perquè li donessin almoina. Una estona més tard, la jove es va aturar a fer un cafè i va veure el rodamón mirant la llista de preus i comptant les monedes que havia aconseguit.

En un impuls, Casey es va decidir a convidar-lo a un cafè i unes torrades. Tots dos van estar xerrant durant una bona estona i es van explicar els vides. L'home li relatava que el seu pare l'havia abandonat de ben petit i que la seva mare havia mort de càncer poc després. «El meu objectiu a la vida era arribar a ser algú de qui la meva mare s'hagués sentit orgullosa, però he fracassat», deia, mentre gaudia del cafè i les torrades sota l'atenta mirada de la jove.

Després de mitja hora de conversa, Casey es va adonar que feia tard a classe i va dir-li que marxava. Emocionat, l'home li va voler agrair el gest amb una nota que la va colpir de valent: «Avui anava a suïcidar-me, però gràcies a tu ja no ho faré. T'ho agraeixo, ets una persona meravellosa».


http://catalunyadiari.mon.cat/noticia/1284/li-paga-un-cafe-a-un-rodamon-i-la-nota-que-li-torna-la-deixa-de-pedra

OPCIONAL: Pots complementar-ho amb la percepció que tenen aquests joves dels sense sostre. Quines opinions coincideixen amb la teva? T'agradaria tenir una experiència similar?


https://www.youtube.com/watch?v=ZkfGhq0LNbI



SENSIBLILITZACIÓ 3

Visiona aquest vídeo i comenta'l. Expressa la teva opinió sobre l'aprofitament  o el fet de malgastar els aliments. 



https://www.youtube.com/watch?v=ts75jgZ161I




SENSIBLILITZACIÓ 4


Utilitza tots els arguments que pugis per tal de demanar la col·laboració ciutadana i trobar aquesta jove de 15 anys desapareguda a Barcelona.

ostra la imatge al Twitter



MÚSICA


Consulta el llistat de les Top10 cançons que a l'abril pronosticaven que serien un èxit. Hi estàs d'acord? Per què?
Reordena-les per ordre de les teves preferències personals i justifica la teva tria.
Comenta les seves lletres i el contingut de les cançons.
Aprofita el visionat, per a donar la teva opinió dels vídeos: temàtica, aspectes interessants, originalitat, etc.


https://www.youtube.com/watch?v=nYh-n7EOtMA