diumenge, 15 de febrer del 2015

Variants generacionals







Ex. Classifica les expressions següents, segons el grau de formalitat, en expressions formals i expressions informals. 
a) Mira, aquest és en Pere. / Miri, li presento la senyora Francesca. 
b) Què els ve de gust, per postres. / Què voleu per postres. 
c) Quina hora és. / Perdoni, que em pot dir l’hora que és, si us plau? 
d) Au, vés-te’n a escampar la boira! / Miri, li prego que abandoni el local ara mateix.

Ex. Classifica les expressions següents, segons que pertanyin al registre cientificotècnic o al registre estàndard. 
a) Es tracta d’un mamífer herbívor de l’ordre dels perissodàctils, de la família dels èquids (Equus caballus). / A l’estiu, et comprarem un cavall. 
b) Em noto el nas i el front molt carregats. / El que vostè té és una sinusitis.
c) Li agradaria dedicar-se a l’ornitologia. / Des de petit, que té una gran afició als ocells. 
d) El govern vol apujar l’impost que carrega als productes de consum i vol abaixar l’impost amb què grava els sous dels treballadors. / El govern vol apujar l’IVA i vol abaixar l’IRPF. 



Ex. Classifica els textos següents en textos propis del canal oral i textos propis del canal escrit. Després digues quins presenten un grau de formalitat més elevat. 

a) Bon dia. El senyor alcalde? 
Miri, em dic Joana Ginebra i sóc d’aquí, del poble. Venia per demanar-li que la policia municipal regulés el trànsit del carrer de l’escola a l’hora d’entrada i sortida, perquè qualsevol dia hi pot haver un accident. 

b) A l’atenció del Sr. Alcalde. 
Joana Ginebra Castell, veïna de Palamós, C. Principal 22, li 
EXPOSO: que, al carrer de l’escola, hi ha molt trànsit, cosa que és un perill per als nois i noies. Per això, li 
DEMANO: que la policia municipal reguli el trànsit a l’hora d’entrada i sortida per tal d’evitar qualsevol accident. 
Atentament. 
Joana Ginebra. 

c) Srs. 
Ens sap molt de greu haver-los de comunicar que, a causa de la crisi econòmica per la qual passa l’empresa, ens veurem obligats a endarrerir el pagament de les factures pendents. Esperem que, dintre de dos mesos, ja puguem saldar els comptes.
Rebeu una salutació cordial de Pere Ribera (administrador). 

d) El senyor Vicenç? Hola, bon dia, sóc en Pere Ribera.
Miri, li truco per donar-li una mala notícia, eh? Resulta que l’empresa no va gaire bé i no podrem pagar, com teníem previst, les factures pendents.
Creiem que, d’aquí dos mesos, si tot va bé, ja les podrem pagar, d’acord? Bé, ho sento molt, eh?
Vinga, bon dia. Passi-ho bé, passi-ho bé. 




Ex. El text següent presenta un grau de formalitat elevat. Transforma’l d’acord amb la varietat estàndard. Fes servir aquestes paraules: agradar, conversa, però, quedar-se, perquè, tenir, anarse’n, remei, acomiadar-se, molt de gust, conèixer, adéu-siau. 
Molt em plauria de seguir en tan agradable col·loqui. Tanmateix no puc romandre aquí, ja que no disposo de més temps. He de partir i no tinc altra opció que prendre comiat. Senyora, encantada d’haver fet la seva coneixença! Bon dia tingui.



Ex. Llegeix els textos següents i digues a quin registre correspon cada un. Justifica les respostes. 
a) L’artrosi és una malaltia reumàtica, degenerativa, que afecta les articulacions, a causa del desgast progressiu del cartílag articular. 

b) Cap al final del segle XIX es va difondre per tot Catalunya un moviment cultural que consistia a fer cors de cantaires, eren els cors de Clavé. 

c) La tardor és l’estació de les bones olors. En aquestes nits tan estrellades, lleugerament boiroses, els camps i els arbres fan olor d’ametlles tendres i de fulla de menta picant. 

d) Coi de nano! Dingú t’ha demanat re. Au, fot el camp i no em toquis els collons! A vere si d’una punyetera vegada fas lo que te dic. Si no me creus, te fai una cara nova. Mira que n’arribes a ser de toixarrut! Fuig d’aquí, cap de cony!  

e) Ei, quina alegria de tornar-te a veure! I quina bona fila que fas! Per a tu els anys sembla que no passin, eh? Per cert, saps que a l’Agustí totes li ponen? Ha trobat una bona feina tot just acabar la carrera i a més els seus pares li han deixat un pis. 

Recull de llenguatge col·loquial en català:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada