dimecres, 11 de març del 2015

Narració

El marc temporal 
Tot text narratiu se situa en un temps determinat, que pot ser present, passat o futur. Aquests temps no s'exclouen, és a dir, poden conviure dins d'una mateixa narració.




Temps extern

Temps històric o extern: és l'època històrica en què es desenvolupa la narració. Per exemple, el segle XV, la Guerra Civil espanyola, la Roma imperial, etc. La tria d’un o altre moment de la història té efectes importants en la construcció de la narració, perquè cal adequar tot un seguit d’elements (l’entorn, la indumentària, la manera de viure, de parlar...) per fer versemblant el relat.




Temps intern
Temps narratiu o temps intern: és el temps en què es desenvolupa l'acció. Cal distingir entre:

·         Lineal o continu: La narració és cronològica i es narren el fets en el mateix ordre en que passen cronològicament, segons el pas real del temps.


https://www.youtube.com/watch?v=f-Md6rNeVV8


Plantejament: exposició de la situació. Es presenta l’espai, el temps, els personatges i l’inici del conflicte (complir un desig, assolir un objectiu, descobrir un enigma, evitar una desgràcia... ). 
Nus: és el desenvolupament de l’acció. El conflicte o conflictes s’encadenen fins a arribar al moment àlgid de tensió narrativa, el clímax, que se situa poc abans del desenllaç.
Desenllaç: és la resolució final de l’argument. Segons com acaba, es parla de narracions de final tancat (l’argument es resol de manera definitiva i precisa) o de final obert (demana una interpretació per part del lector).

http://catasek1.wikispaces.com/file/view/EL+TEXT+NARRATIU+1r.pdf





No lineal o discontinu.
Trenca l’ordre lineal del temps i altera la disposició successiva dels fets, que poden ordenar-se de maneres diferents: 

    • Temps retrospectiu o retrospecció és una evocació del passat des del present narratiu, mitjançant salts temporals. quan es confonen realitats i el passat substitueix sobtadament el present, s'utilitza la tècnica cinematogràfica del flash-back.



·         Anticipació (flashforward) és un salt endavant o al futur.
https://www.youtube.com/watch?v=8zauXUZxP7E


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada